Hoe maak je van je slaapkamer een fijne plek?

Hoe maak je van je slaapkamer een fijne plek?

Je slaapkamer een fijne plek, ja graag! Maar waar begin je? In eerste instantie lijkt de slaapkamer nou niet een plek die heel vies is of waar veel items rondslingeren. En toch… als je eens goed om je heen kijkt? Wat zie je dan?

Eerst komt opruimen... 

Eens goed opruimen is misschien wel de eerste stap. De slaapkamer hoort geen opslagplaats te zijn. Het is bedoeld om tot rust te komen en over het algemeen gaat dit beter in een opgeruimde kamer. Dat betekent dus: geen rondslingerende kleding, rommel en vuile was. Je nachtkastje niet overvol met spulletjes, maar alleen het hoognodige. Een stoel waar je je kleding oplegt voor je gaat slapen kan opeens overvol zijn en amper meer te zien. Ruim het op. Neem de tijd om alles weer te organiseren.

» De slaapkamer regelmatig opruimen en schoonmaken helpt om het een fijne plek te laten zijn! «


Daarna schoonmaken...

Daarna is schoonmaken een goede tweede. Begin eens met stoffen. Juist in de slaapkamer is er vrij veel stof, omdat het vaak de plek is waar je je regelmatig omkleedt. Ook het beddengoed dat open- en dichtgeslagen wordt, heeft invloed op de hoeveelheid stof in de kamer. Door dat stof aan te pakken, is de kans op bijvoorbeeld huisstofmijt ook veel kleiner. En daarnaast: een opgeruimde en schone kamer zorgt simpelweg voor meer rust, ook in je hoofd. Precies waar de slaapkamer voor bedoeld is: RUST.

Hoe zit het met je kleding in de slaapkamer?

Kleding is een van de grootste rommelmakers in de slaapkamer. Wanneer de was opgedroogd is en je een mooi stapeltje kleding naar de slaapkamer brengt, leg je het al snel op een kast of stoel neer. Dat is niet de plek waar het hoort en het zorgt dan ook voor een rommelige uitstraling. Hang of leg het meteen netjes in de kast. Het is (eigenlijk) een kleine moeite, met een groot resultaat. Je kunt het altijd terugvinden, het oogt netjes én het vangt veel minder stof.

» Nadat je de slaapkamer hebt ontdaan van onnodige rommel is het tijd om sfeermakers toe te voegen«


Tijd voor sfeermakers, of beter gezegd: RUST-makers.

Is je slaapkamer helemaal schoon en opgeruimd? Dan is het tijd om te gaan kijken wat je zou willen toevoegen. Wat komt de sfeer ten goede. Wat straalt voor jou rust uit en zorgt voor een gevoel van luxe en ontspanning. Dat is voor iedereen anders. We geven je graag een aantal tips.

  • Inrichting _ Kijk eens naar de inrichting van de slaapkamer. Denk aan de kleur op de muur, de gordijnen, de nachtkastjes, bevalt dit je nog? Wanneer je ook daar een verandering in aanbrengt, kan dat een nieuwe start betekenen. De start van echt RUST. Kies dan wel voor zachte en rustige kleuren.
  • Beddengoed _ Zorg dat je bed lekker licht. Wil je hier meer over weten meld je dan gratis aan voor mijn online bedadvies.
  • Verlichting _ Hoe is het met de verlichting, is dat sfeervol en zacht? Kun je misschien een klein lampje toevoegen of een dimmer plaatsen voor wat zachter en indirecter licht omdat te veel licht je lichaam in de maling neemt en je wakker houd. Dus zorg als je naar bed gaat dat je echt niet te veel licht aanzet. het liefst echt zo min mogelijk zachte en sfeervol licht.
  • Raambekleding _ Zorgt je raambekleding echt voor duisternis of laten ze toch wat licht door. Dit kan een grote impact hebben op je nachtrust.
  • Elektrische apparaten _ Zet elektrische apparaten zoveel mogelijk uit in je slaapkamer. Denk aan je laptop, tv, mobiel etc. of nog beter: laat ze helemaal niet toe in de slaapkamer! De signalen die deze apparaten 'uitzenden' kunnen je slaap verstoren. Gebruik je jouw telefoon als wekker of met een slaap-app? Zet 'm dan minstens op de vliegtuigmodus - deze app's werken dan alsnog.
  • Planten _ Planten geven je kamer een luxe en een natuurlijke touch. Ook zorgen ze voor extra zuurstof en leven in de kamer.
  • Temperatuur en ventilatie _ Ventilatie is essentieel voor een goed (slaap)klimaat in je kamer. Zet ramen en deuren regelmatig even tegenover elkaar open, zodat er frisse lucht door de kamer stromen. De temperatuur is ook heel belangrijk voor een goede nachtrust. Zorg dat de kamer tussen de 16 en 21 graden is.


Met al deze tips kun je je slaapkamer al omtoveren tot een oase van rust. Hoe meer rust er is hoe rustiger je kunt slapen. Ben jij er klaar voor? Let's go!

Over de schrijver