matras algemeen

Matras soorten

Een overzicht van de verschillende soorten matrassen.

Wanneer je door de matrassen het bed niet meer ziet.

Je hebt echt een nieuw matras nodig, maar waar je begin je? Je ziet door de spreekwoordelijke bomen het bos niet meer. Je hebt keuze uit verschillende materialen, elk met hun eigen specifieke kenmerken. Hoe maak je de juiste keuze?

Uit deze 7 soorten kun je kiezen.

Er zijn eigenlijk maar zeven verschillende soorten matrassen waar om uit te kiezen. Dit zijn:

  1. polyether
  2. koudschuim
  3. traagschuim
  4. latex
  5. luchtgeveerd
  6. pocketvering
  7. binnenvering

Een polyether matras _ Polyether is het goedkoopste type schuim dat niet veel comfort biedt. Polyether heeft een gesloten celstructuur waardoor het ventilerend vermogen minimaal is en er relatief snel kuilvorming in zal ontstaan.

Een koudschuim matras _ Koudschuim is een zeer veerkrachtig schuim dat een open celstructuur heeft. Door de opencelstructuur heeft het een goed ventilerend vermogen en komt er ook geen kuilvorming in dit type matras de jaren. Een koudschuim matras is een prettig comfortabel matras dat veel steun biedt.

Een traagschuim matras _ Een traagschuim matras bestaat nooit alleen maar uit traagschuim maar heeft aan de boven zijde een laag traagschuim. Onder de laag traagschuim is een veerkrachtig materiaal nodig om voor de ondersteuning te zorgen. De beste combinatie is koudschuim met daarop een laag traagschuim. Traagschuim zorgt voor extra comfort en voor minder drukpunten.

Een latex matras _ Latex is rubber dat een veerkrachtig en rekbaar materiaal is. Nadeel van latex is dat het niet goed ventileert en nogal warm kan aanvoelen. Een latex matras gaat zo’n zeven jaar mee terwijl koudschuim matrassen een gemiddelde levensduur van ongeveer 10 tot 12 jaar hebben.

» Naast schuimmatrassen in verschillende variaties, zijn er natuurlijk ook matrassen met veren. «

Een luchtgeveerde matras _ Een luchtgeveerde matras heeft een luchtzak van vinyl als kern met daar omheen schuim van bijvoorbeeld latex of koudschuim. Het voordeel van een luchtmatras is dat je eenvoudig het matras harder en zachter kunt maken.

Een pocketvering matras _ Pocketvering matrassen zijn opgebouwd uit metalen veren met daar omheen een schuimrubber omlijsting. De veren zijn ingepakt in een zogenaamde pocket om het inhaken van de veren te voorkomen. Deze matrassen ventileren uitstekend, maar creëren ook een magnetisch veld waar sommige mensen last van kunnen krijgen.

Een binnenvering matras _ Een binnenvering matras is, net als een pocketvering matras, een matras met metalen veren. Dit matras heeft alleen veel grotere veren en past zich daardoor minder goed aan je lichaamshouding aan. Binnenveringsmatrassen creëren, evenals pocketmatrassen, een magnetisch veld waar sommige mensen last van kunnen krijgen.

Wat is de levensduur van een matras?

Een matras gaat vaak korter mee dan je misschien zou verwachten. Het is verstandig je matras na 5 tot 10 jaar te vervangen. Zo zorg je er namelijk niet alleen voor dat je lichaam de juiste ondersteuning blijft krijgen, maar je voorkomt ook dat je matras onhygiënisch wordt. Hieronder de gemiddelde levensduur per materiaal even inzichtelijk gemaakt:

polyether 4-6 jaar
koudschuim  12-15 jaar
traagschuim  8-10 jaar
latex  7-9 jaar
luchtgeveerd  10-12 jaar
pocketvering 8-10 jaar
binnenvering 6-8 jaar 

Meer informatie over het onderwerp matras:

Een overzicht van de verschillende matrassen

Upgrade je matras met een topper

Wil jij meer bed advies meld je hier dan gratis aan en je krijgt via de mail hier toegang voor:

Reactie plaatsen