matras

De matras is de basis van je bed (en dus van je nachtrust!).

Matrassen zijn er in allerlei soorten en maten.

Er zijn harde matrassen en zachte en alles ertussenin. Je kunt kiezen voor een boxspring of een bed met lattenbodem, al dan niet bewegend. Welke matras bij jou en jouw bed past hangt af van onder andere je gewicht, lengte en vooral: persoonlijke voorkeur!
 
Hieronder zetten we een aantal algemene punten voor je op een rij. Wil je meer weten over de materialen en soorten matras die er zijn? Lees dan:  ‘Een overzicht van de verschillende matrassen.‘ 

Waar let je op bij het uitzoeken van een nieuw matras?

Wat zijn voor jou de belangrijkste eigenschappen van een matras? Weet je waar die aan moet voldoen? In de basis gaat het er vooral om dat je lekker ligt. Maar wat is ‘lekker’ dan? Hoe kun je daarin gradaties maken die meetbaar zijn. 

De consumentenbond neemt de volgende 3 punten mee in hun matrassen-test:

1. goede ondersteuning

Je beoordeelt zelf of een matras lekker ligt. Zij testen of hij ook goed ligt. Want een goed matras voor rugslapers ondersteunt zij- of buikslapers niet altijd even goed. In de vergelijker op de site kies je makkelijk de matras die jouw ligpositie het best ondersteunt.

2. drukverdeling

Een matras dat goed ondersteunt, ligt niet altijd lekker. Daarom kijken ze ook naar ligeigenschappen van een matras en meten ze hoe de druk op het lichaam verdeeld is over de matras.

3. levensduur

Een goede matras ondersteunt goed, ligt lekker én gaat lang mee. In de levensduurtest simuleren ze jarenlang gebruik. Na die test wordt beoordeeld of de matras nog steeds even goed is als voor de test. De meeste matrassen doorstaan deze test goed, maar er zijn uitzonderingen.

Stel jezelf de volgende vragen wanneer je op zoek gaat naar een nieuw matras, omdat de antwoorden invloed hebben op je keuze:

  • in welke houding slaap je het liefst
  • heb je last van allergieën 
  • transpireer je veel
  • heb je lichamelijke klachten
  • welke ondersteuning past bij jouw gewicht
  • heb je het eerder warm of koud
  • op welke bodem komt het matras

Meer informatie over het onderwerp matras:

Een overzicht van de verschillende matrassen

Upgrade je matras met een topper

Wil jij meer bed advies meld je hier dan gratis aan en je krijgt via de mail hier toegang voor:

Reactie plaatsen