huisstofmijt

Huisstofmijt

Allergie voor huisstofmijt komt vaker voor dan je denkt.

Huisstofmijtallergie is in Nederland de meest voorkomende allergie. Huisstofmijten zijn zeer kleine beestjes die je met het blote oog niet kunt zien. Deze beestjes voeden zich met huidschilfers van mensen en leven in huis in tapijten, beddengoed, matrassen, kussens en stoffen bekleding van meubilair.

In principe kun je gedurende het hele jaar last hebben van een huisstofmijtallergie, maar veel mensen hebben er in het najaar meer last van, dan is de luchtvochtigheid hoger. Huisstofmijten hebben namelijk een hoge luchtvochtigheid nodig. Bij een luchtvochtigheid lager dan 45% gaan huisstofmijten meestal dood.

De symptomen

Het is niet het diertje waar je allergisch voor bent maar wel voor zijn uitwerpselen. 

Je kunt last krijgen van je longen, neus, ogen en je huid. En ja, dit lijkt ook op een gewone verkoudheid. Alleen heb je vaak alleen last van deze allergie in een specifieke ruimte. Wanneer je deze ruimte weer verlaat, gaan ook de klachten vaak vanzelf weer weg. 

Tips

Je bed is de favoriete plek voor deze diertjes, Hierdoor is de allergie 's nachts het ergst. Ze verblijven het liefst in allerlei stoffen.

Zorg daarom dat in je slaapkamer zo min mogelijk stoffen aanwezig zijn. Denk na wat je als raambedekking gebruikt en neem geen vloerbedekking. Houd je slaapkamer schoon en en zorg dat je beddengoed regelmatig gewassen word. 

Er zijn ook beddengoed stoffen waar huisstofmijt zicht niet in kan nestelen dus heel fijn is als je hier allergie voor hebt. Met deze stof zijn ook dekbedden en kussens die ook gewassen kunnen worden en dat is in dit geval erg prettig. 

Zorg dat je de slaapkamer ook goed blijft ventileren en laat huisdieren buiten je kamer.